Wie was deze zangeres, danseres en actrice? En waarom is er zo weinig bewaard gebleven over haar in de archieven? Geen bewegend beeld, nauwelijks foto’s, geen partituren van de liedjes, geen teksten van de gedichten en toneelteksten die werden opgevoerd.
‘Miss Riboet veroorzaakt storm, overal waar ze komt’
In de voorstelling La Lawaai wordt het leven van deze bijondere artieste van Javaanse komaf gereconstrueerd. Hiertoe is het boek van antroploog Peter Keppy: ‘Tales of Southeast Asia’s Jazz Age – Filipino’s, Indonesians and popular culture 1920-1936’, een belangrijke bron van informatie. Miss Riboet kwam in 1900 in een kazerne van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger in Atjeh ter wereld. Ze was de eerste zangeres in de voormalige kolonie die op grammofoon verscheen en vernieuwde samen met haar man, producer Tio Tek Djien, het theatergenre Komedie Stamboel. In hun hoogtijdagen bestond het ‘Maleis Toneelgezelschap Orion’ uit zo’n zestig acteurs, dansers en muzikanten, waarmee ze internationaal furore maakten.
La Lawaai haalt met vertelkunst, zang, dans, beeld en wervelende vaudeville het roerige levensverhaal van Miss Riboet uit de vergetelheid. Dit alles tegen de achtergrond van het afbrokkelende Nederlandse koloniale rijk en de opkomende Indonesische vrijheidsstrijd. Door haar familiegeschiedenis te vervlechten met de grotere historische context onderzoekt Elsbeth Vernout middels theater wat haar grootouders nou eigenlijk hebben meegemaakt in dit tijdsgewricht.
“Waarom is de pijn uit het koloniale verleden nooit erkend?”